Kolesterol Ve Beslenme

Abone Ol

Kolesterol insanların kanında bulunan ve başta karaciğerde olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen bir lipid yani yağ türüdür. İnsan vücudunun sağlıklı hücreleri oluşturabilmesi için hücre zarlarının yanı sıra bazı hormonlar ile D vitamininin oluşturulmasında kullanmak üzere belirli bir miktar kolesterole ihtiyacı vardır.

Trigliseritler, kanınızda dolaşan, lipit adı verilen bir tür yağdır ve vücuttaki en yaygın yağ türüdür. Trigliseritler sindirildikten sonra hücreler tarafından enerji olarak kullanılmak üzere kan dolaşımına salınır, sindirilemeyen kısmı da öğünler arasında vücuda enerji sağlamak için vücut yağı olarak depolanır.
LDL kolesterol, “Low-Density Lipoprotein” kısaltmasıyla bilinen ve genellikle “kötü kolesterol” olarak adlandırılan bir lipoprotein türüdür. Bu taşıyıcı, kandaki lipidleri hücrelere taşır.
Kolesterol seviyelerinin normal değerleri:
Kolesterol 200 mg/ dL nin altı
LDL Kolesterol 100 mg/ dL nin altı
Trigliserit 150 mg / dL nin altı

Kanda kolesterol ve trigliserit seviyelerin yüksek olması başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığı tetiklemektedir. Sağlıklı beslenme ve düzenli spor ile kolesterol seviyelerimizi ideal değerler arasında tutarak daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.

Peki kolesterol seviyelerimiz yüksek ise beslenmemizde neler yapabiliriz?

  • Kolesterol seviyemizi düşürmek için mutlaka günde 30-45 dakika düzenli spor veya yürüyüş yapmalıyız.
  • Lif açısından zengin yiyecekler kolesterolü dengede tutmayı sağlar. Tam tahıllı yiyecekler ve ekmekler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler ve yulaf lif açısından zengin.
  • Haftada 2-3 kez mutlaka kuru baklagil tüketmeye çalışalım. Kuru fasulye, mercimek ve nohudu yemek, çorba olarak veya salataya ilave ederek tüketebiliriz.
  • Haftada 1-2 kez balık tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine destek olarak kalp hastalıklarından korur.
  • Yine omega-3 takviyesi düzenli kullanılması hem kolesterol düşmesine hem de beyin sağlığının korunmasını sağlar.
  • Her öğünde mutlaka sebze, salata, yeşillik tüketilmelidir. Sebzeler lif içeriği sayesinde kolesterolü düşürür, uzun süre tok tutar ve kan şekerini dengeler. Antioksidan içeriği sayesinde kanserden de korur.
  • Günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Farklı renkde meyveler farklı vitamin , mineral ve antioksidan içeriği sayesinde kalp hastalıklarından korur.
  • Yemeklerimizde ve salatalarımız da mutlaka zeytinyağı kullanalım. Zeytinyağı hem kolesterol seviyesini düzenler hem de E vitamini içeriği sayesinde yaşlanmayı önler.
  • Fındık, badem, ceviz, avokado, chia tohumu ve keten tohumu gibi yiyecekler sağlıklı yağlar ve omega-3 içermektedir. Bu sayede kalp damar hastalıklarından korumaktadır.
  • Sağlıklı beslenmenin yanında düzenli uyku ve stres yönetimi tüm hastalıklardan korunmak için önemli. Doğada vakit geçirmek, sevdiklerimize sarılmak, meditasyon ve dini ritüeller stres yönetimimize destek olur ve bizi hem ruhsal hem de bedensel hastalıklardan korur.