İlaç Erişiminde Kritik Durum

Türkiye’de yaklaşık bir yıldır ilaç fiyatlarına zam yapılmaması ve ilaç fiyat kararnamesinde yer alan Avro kurunun 21.67 TL seviyesinde sabit kalması, reel kurun 49 TL’ye dayanmasıyla birlikte ciddi ilaç erişim sorunlarını beraberinde getirdi. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AİFD) 2024 raporuna göre, Türkiye kişi başına sağlık harcamasında OECD ülkeleri arasında en alt sıralarda yer alıyor.

Eczacılar Uyarıyor

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Tülü, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Yaklaşık bir yıldır ilaç fiyatlarına zam yapılmadı. Bu kur makası nedeniyle ilaç sanayisi uzun süredir güncelleme talep ediyor ve yüzde 25’e varan bir artış gündemde. Zam beklentisiyle firmalar ilaç akışını durdurdu” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Demirtaş Açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Demirtaş Açıklaması
İçeriği Görüntüle

Kritik İlaçlar Bulunamıyor

Tülü, “Özellikle yurtdışına bağımlı olduğumuz İtalyan menşeli kanser ilaçları, tansiyon ilaçları, göz damlaları, bağışıklık sistemini baskılayan immünolojik ilaçlar, nanoteknolojik ve akıllı ilaçlar şu anda büyük ölçüde bulunamıyor. Hatta bazı basit ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler de ‘yok’ listesinde” ifadelerini kullandı. Şu anda 300’ün üzerinde ilacın piyasada bulunmadığı belirtildi.

Hastalar Eczane Eczane Geziyor

Tülü, hastaların ilacını bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kaldığını, sorunun temelinde Türkiye’nin ilaçta yüksek düzeyde dışa bağımlılığının yattığını söyledi.

Muhabir: Haber Merkezi