Türkiye fındık üretiminde, dünyada ilk sırada olmasına rağmen bir gram fındık üretmeyen Almanya, dünya fındık borsasının merkezi durumunda.
 Hamburg şehrinden, dünya fındık üretimini dizayn ediyor.
 Avrupa’da fındık üreten ülkeler İtalya ve İspanya bile söz sahibi değil.
Hâl böyle iken;
 Bizde üretim rekolte düşüklüğü her geçen yıl artmakta olup, elimizin dünya fındık arenasında zayıflamakta olduğunu görüyoruz.
 Bunun sebeplerini ciddi anlamda masaya yatırmak gerekir.
 Malum, fındık ürünü hasadı ağustos ayında başladı.
 Türkiye’de fındık üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi’nde Giresun, Ordu, Trabzon, Bolu, Düzce,  Adapazarı ve kısmen de Kocaeli ili yer alır.
 Karadeniz Bölgesi’nde üretilen fındığın her yıl rekoltesinin düşmesine sebep olan etken, başka illere göç vermesidir.
Köyler boşalınca tarım alanları yeterince işlenmemektedir.
 Ürün hasat zamanına 15 gün kala bahçe temizliği yapılıyor.
 Biçilen otlar yine bahçede bırakılıyor.
 Bu da toprağın hava almasını önlüyor.
 Sonuç olarak bu durum, bakteri üretimini kolaylaştırıyor.
 Zararlı maddelere bilinçsiz olarak davetiye çıkarılıyor.
 Bu zararlı maddeleri içinde barındırmaya mahkûm edilen toprak maalesef adeta betonlaşıyor, işlenemiyor.
Önceleri köylerde hayvancılık varken, biçilen otlar değerlendirilir, hayvanlara yedirilirdi.
 Hayvanın gübresini bahçeye sererek daha verimli ürünler alınırdı.
 Bahçelerin bakımına çok daha fazla önem verilirdi.
Maliyet giderleri, gübre fiyatları derken üretici bahçeye isteksiz girmeye başladı.
 Günlük işçi yevmiyesi, yemek ve ulaşım maliyetleri neredeyse eline geçecek olan paranın büyük bir kısmını baştan kaybettiriyor.
 Üstüne üstlük, fındık bahçeleri son zamanlarda biyolojik olduğunu düşündüğüm “kokarca” denilen böceğin istilasına uğradı.
 Tarım Bakanlığı ve ziraat odaları bu konuyla ilgili ciddi anlamda çalışmalar yapmalıdır.
Aksi hâlde;
 Ekonomik katma değer olarak fındık üretimi eksi hanemize yazılır.
 Dünyada fındık piyasasında daha çok söz sahibi olmamız için, gerçek değerinin altında ürünümüzü vermememiz gerekir.
 Emeğinin karşılığını üretici mutlaka almalıdır.
Kooperatifleşerek kurumsal bir yapı oluşmalıdır.
 Çok daha emek verilerek fındıkla ilgili gıda ürün çeşitleri yapılabilir.
 Fındık ezmesi, çikolata, tatlı çeşitleri, hatta fındık kolonyası gibi.
 Üretilen ürünlerin satılması için mutlaka pazarlama alanına önem verilmelidir.
Her şeyden önce bilinçli tarım yapılmalıdır.
 Toprak ana bizim!
 Ne ekersen karşılığını veriyor.
 Toprak anayı küstürmeyelim!
 Biraz emek, biraz gayret, sonu olsun inşallah bereket!
 Sevgiyle kalın, sağlıkla kalın.