Türkiye su ürünleri sektöründe önemli bir başarıya imza attı. Tatlı suda yetiştirilen alabalıkların tuzlu suda büyütülmesiyle elde edilen Türk somonu, Avrupa Birliği pazarında liderliğe yerleşti. Sektör, 2035 yılına kadar yalnızca bu ürünle 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Kendi meclisine bile katılmayıp ‘Gebze  sahipsiz’ diyen Hürriyet’e tokat gibi cevap
Kendi meclisine bile katılmayıp ‘Gebze sahipsiz’ diyen Hürriyet’e tokat gibi cevap
İçeriği Görüntüle

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, kültür balıkçılığının son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını belirtti. Kızıltan, “Türk somonunun üretimi 500 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz 1 milyar dolar. Su ürünleri ihracatımız yüzde 20 artarak 2 milyar doları aştı,” dedi.

Norveç ve Şili’nin Atlantik somonuna karşı Türk somonunun büyük ilgi gördüğünü söyleyen Kızıltan, özellikle Rusya pazarında güçlü bir yer edindiklerini vurguladı. Türk somonunun, alabalığın tuzlu suda büyütülmesiyle elde edilen özel bir tür olduğunu belirten Kızıltan, bu yöntemin Türkiye’yi AB’de lider konuma getirdiğini ifade etti.

Türkiye, aynı zamanda levrek ve çipurada da dünya lideri konumunda. 2023 yılı itibarıyla levrek ihracatından 570 milyon, çipuradan 507 milyon dolar gelir elde edildi. Türk somonunda ise 497 milyon dolara ulaşıldı ve bu rakamın kısa sürede ikinci sıraya yükselmesi bekleniyor.

Üretimde Muğla 521 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, İzmir, Trabzon, İstanbul, Sinop, Samsun ve Mersin gibi iller de ihracata önemli katkı sağlıyor.

Muhabir: Haber Merkezi