Tuz yüzyıllardır sofralarımızda lezzet vermek , yiyecekleri saklamak ve raf ömrünü uzatmak gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Tuz, besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi, göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilir. Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür”dür. Tuzun %60’ı klor, %40’ı ise sodyumdan oluşur.
Günlük tuz alımımızı
- Yemekleri pişirirken ekleme
 - Masada yemek yerken tabağa eklenen tuz
 - Paketli yiyecekler de aldığımız tuz ( cips, kraker, bisküvi… )
 - Salamura yiyecekler de ( zeytin, peynir, turşu )
 - Ekmek
 - Salça
 
Ülkelerin günlük ortalama tuz tüketimine baktığımızda
- Türkiye 18 g
 - Japonya 12 g
 - Çin 13 g
 - İngiltere 9g
 - Amerika 10 g
 
Sağlıklı beslenmede günde ortalama 6 g tuz tüketilmesi gerekirken, Türkiye de ortalama 18 g tuz tüketilmekte. Fazla tuz tüketilmesi başta hipertansiyon olmak üzere, böbrek hastalıkları, kemik erimesi, mide hastalıkları , ödem ve kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır.
Peki bu hastalıklardan korunmak için tuz tüketimimizi nasıl azaltabiliriz ?
- Yemek pişirirken koyduğumuz tuzu azaltmalıyız.
 - Yemek masasına tuzluk koymayalım.
 - Yemek yerken tadına bakmadan tuz eklemeyelim.
 - Paketli yiyecekleri özelikle cips, krakerleri tüketmeyelim ya da azaltalım
 - En çok tuz alımımız ekmek ve hamur işlerinden olmakta. Günlük ekmek tüketimiz azaltmalı veya tuzsuz ekmek tercih edebiliriz.
 - Zeytin, peynir ve turşu gibi aşırı tuzlu yiyecekleri yemeden önce suda bekletmek tuz içeriğinin azalmasına destek olacaktır.
 - Salata, yumurta gibi yiyeceklere lezzet vermek için tuz yerine baharat, sirke, limon ekleyebiliriz.
 - Özellikle yaz aylarında tüketilen maden suların sodyum içeriğine dikkat edilmeli. Sodyum içeriği düşük olan maden suları tercih edilmelidir.
 - Tuzu azaltmanın yanında hastalıklardan korunmak için daha çok sebze ve meyve tüketmeye özen gösterelim
 - Vücuttan fazla tuz idrar yolu ile atılmaktadır. Günlük 2-3 litre su tüketilmesi vücuttan fazla tuz atılmasını sağlar. Günde 2 litre su ve 1-2 fincan bitki çayı tüketmeyi
 - ihmal etmeyiniz.
 
Sağlıklı, mutlu günler.